Napsali o nás...

Životní prostředí, příroda, ekologie, klima, biodiverzita, energetika, krajina, doprava, cestování ...
Smart Grids – dokážeme účinněji řídit spotřebu energie?
V celém světě se nyní hovoří o Smart Grids. Jedná se o tzv. „chytré sítě“ pro distribuci elektrické energie. Jejich zavedení se plánuje v celé Evropě a kromě kladů, jako je možnost řídit spotřebu energie a snadněji zapojit obnovitelné zdroje energie, nesou i zápory. Těmi jsou vysoké náklady potřebné pro jejich vybudování.
...
Ředitel České technologické platformy Smart Grid Jiří Borkovec k tomu dodal, že chytré sítě pro distribuci elektrické energie jsou diskutovaným tématem nejen v Evropě, ale v celém světě.
...
„Je jasné, že nás Smart Grids budou stát hodně peněz. Ale hodně peněz nás stojí taky elektrická energie bez nich,“ řekl technický specialista Jiří Roubal z firmy ABB a použil příměru k silnicím, kde je možné stavět buď štěrkové cesty, a nebo moderní dálnice, které jsou řádově dražší. I přes vyšší náklady se stavějí dálnice. „Smart Grids není revoluce. Říkáme, že jde o evoluci, která dříve či později přijít musela,“ uvedl Roubal.
...
Nedílnou součástí Smart Grids by mělo být skladování energie. Dá se vlastně elektřina skladovat? „Učili nás že ne. Já říkám, že ano, i když dodávám 'ale',“ říká technický specialista Jiří Roubal. Podle něj už existuje zásobník elektrické energie, který v jedné fázi ukládá energii a v jiné fázi ji dodává spotřebiteli. Podle Roubala skladování energie představuje pomoc energetice, protože jde o rychle startující „zdroj“, který pokryje dobu mezi nečekaným výpadkem a zapojením jiného, pomaleji startujícího zdroje energie. V případě komplexního řešení rozvoje sítí směrem ke konceptu Smart Grids bude možnost akumulace energie klíčová, říká Roubal.
...

Celý článek