Česká republika podporuje rozvoj elektromobility

Připomeňme si, že koncem roku 2014 jsme na základě závěrů konference Elektromobilita a Smart grid forum Praha 2014 obrátili na ministra průmyslu Jana Mládka a ministra dopravy Dana Ťoka s otevřenými dopisy, ve kterých jsme upozorňovali na zaostávání ČR v oblasti elektromobility, na nutnost státní podpory a koordinace pro rozvoj tohoto odvětví. (dopisy ministrům v plném znění jsou zde).


Proto jsme velmi uvítali vyjádření předsedy vlády Bohuslava Sobotky z února tohoto roku "Vláda musí přemýšlet jak po nich (elektromobilech) zvýšit poptávku“ (plné znění článku s tímto vyjádřením si můžete přečíst zde).

Šéf energetické společnosti ČEZ, Daniel Beneš  je ještě konkrétnější a oznamuje: "Elektromobilitu bereme jako velkou příležitost," a plánuje spolupráci se Škoda Auto. Výstavbu 70 dobíjecích stanic ČEZu pak označuje za největší projekt svého druhu ve střední a východní Evropě (o tom se můžete dočíst zde).

Výše uvedená oznámení podpory rozvoje elektromobility velice vítame, zejména proto, že dosavadní podpora elektomobility byla spíše symbolická.

Nicměně rozvoj infrastruktury pro elektomobility není  triviální záležitost, nároky na výkon nabíjecích stanic, jejich množství a rozmístění  rychle porostou. Z diskuzí  na naších seminářích k tomuto tématu vzešlo několik zásadních otázek a jejichž zodpovězení požádáme zástupce klíčových institucí a jejich odpovědi přineseme v sekci  "Zeptali jme se za vás".